Ebola wezen vinden nieuw thuis in SOS kinderdorp Makeni

Voor Charles (nu 1,5 jaar) begon zijn beproeving in augustus 2014: zijn beide ouders raakten besmet met ebola. Niet lang daarna overleden zij. Maar de tragedie stopte daar niet. Zijn drie broers, een zus en zijn oom en tante raakten in de weken daarna besmet met het virus en redden het niet.

Baby Charles werd ter observatie opgenomen in het Paramedisch centrum van Makeni, maar testte meerdere malen negatief op ebola. Zuster Fatmata:"We hebben hem nog drie maanden bij ons gehouden, zodat we 100% zeker waren dat hij het virus niet had."

Lach op zijn gezicht
Na drie maanden werd Charles overgebracht naar het tijdelijke Childcare Centre, opgezet door het ministerie met steun van SOS Sierra Leone. Fatmata besloot Charles in het oog te houden. "Ik was in die drie maanden zeer gehecht aan hem geraakt. Wilde contact houden, er alles voor doen dat hij gelukkig was. Een lach op zijn gezicht toveren."

Na een maand moest Charles het centrum verlaten. Omdat het op dat moment voor SOS Kinderdorpen nog te gevaarlijk was om ebola wezen op te nemen - Olatungie Woode, national director SOS Children's Villages Sierra Leone: "Er waren gevallen van kinderen in het tijdelijk Childcare Centrum die na negatieve tests, maanden later toch het ebolavirus contracteerden. Wij konden dat risico niet nemen met onze SOS kinderen en moeders." - besloot Fatmata Charles mee te nemen naar het huis van haar zus totdat SOS klaar was om hem in de familie op te nemen.

Liefdevolle ontvangst
Die dag kwam op 23 januari. Samen met drie andere kinderen die eenzelfde afschuwelijke situatie hadden meegemaakt, werd Charles met open armen ontvangen door de SOS moeders en kinderen. Er werden liedjes gezongen als een teken van liefde en acceptatie. Na het welkom gingen Charles, Rania en de zusjes Lamia en Kadia met hun SOS moeders naar hun nieuwe huis. Mama Mabinty: "Ik heb Charles met een open hart ontvangen. Ik wil hem de beste zorg en bescherming geven die hij verdient."

Voor Fatmata was de dag bitterzoet: "Ik voel een emotionele verbondenheid met hem. Ik zal altijd met hem in contact blijven. Ik en mijn familie zullen hem missen, maar ik weet dat hij bij SOS alle liefde en zorg krijgt."

Algemene situatie
Sinds de uitbraak van ebola in West-Afrika in maart 2014 meer dan 21.000 mensen besmet. Bijna 8.500* mensen overleefden het virus niet. Liberia, Guinee en Sierra Leone zijn het hardst getroffen. Het aantal besmetting is de afgelopen periode drastisch gedaald. De activiteiten van SOS verschuiven nu van het inzetten op het vertragen van de besmettingen naar het beëindigen van de epidemie en het ondersteunen van de overlevers en gemeenschappen

* Bron: Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), 28 januari 2015

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Ebola wezen vinden nieuw thuis in SOS kinderdorp Makeni pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Ebola wezen vinden nieuw thuis in SOS kinderdorp Makeni mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */