Haïti, wederopbouw van een getroffen land

Orkaan Matthew liet afgelopen 4 oktober een spoor van vernielingen achter op zijn route. Met verwoestende kracht sloeg hij vooral toe op het kwetsbare Haïti. Ruim duizend mensen overleefden de storm niet. En terwijl de Haïtianen nog aan het opkrabbelen waren na de aardbeving van 2010, zijn tienduizenden van hen in één klap weer dakloos.


Zorg ,voedsel en speeltijd voor de kinderen
In de weken nadat orkaan Matthew over Haïti raasde, waren de mensen dag en nacht in de weer met puinruimen. SOS kon door haar aanwezigheid directe noodhulp bieden. Nu wordt er ook ingezet op traumaverwerking, onderwijs, wederopbouw en de toekomst.
                   
In het zwaar getroffen zuidelijk gelegen Les Cayes ondersteunt SOS drie gemeenschapscentra. Hier krijgen kinderen twee maaltijden per dag, schoon drinkwater, kunnen ze spelen en krijgen ze de psychische zorg die velen zo hard nodig hebben na alle ellende. Alexis: "Ik heb elke nacht nachtmerries. Dan ben ik bang dat in mijn slaap de muren omgeblazen worden en op mijn bed vallen. "Door middel van individuele- en groeps-praatsessies , tekenen, muziek maken en toneel spelen proberen SOS medewerkers de kinderen te helpen.

Onderwijs 
Op de Hermann Gmeinerschool wordt weer lesgegeven. Acht van de twaalf lokalen zijn beschadigd, maar de 389 leerlingen konden na één week alweer lessen volgen. In aangepaste vorm weliswaar en in shifts, maar wel iedere dag. De acht lokalen worden gerenoveerd en zijn naar verwachting eind december klaar. SOS Kinderdorpen renoveert ook vier publieke scholen in de regio: Guilgaud (320 leerlingen), Léger (150 leerlingen), Tellier (152 leerlingen) en Sudre (92 leerlingen).

Er zijn ook zorgen wat betreft de situatie op scholen in de getroffen regio. Darius Celigny - Nationaal directeur SOS Haïti: "SOS Kinderdorpen blijft bezorgd om de toegang tot onderwijs voor kinderen in de getroffen gebieden. Veel scholen zijn beschadigd of doen -2 maanden na de aardbeving- nog altijd dienst als tijdelijk onderdak. De regering moet prioriteit maken van het zorgen voor onderdak voor de families die in scholen verblijven, zodat deze weer open kunnen voor onderwijs. Het is van essentieel belang voor het herstel en de emotionele gezondheid van kinderen dat ze terug naar school kunnen en zo een gevoel van normaliteit kunnen hervinden."  

Voedselpakketten en duurzame wederopbouw
Daarnaast deelt SOS Kinderdorpen voedselpakketten uit aan de meest kwetsbare families De pakketten bevatten onder meer: rijst, spaghetti, zalm in blik, bonen, olie, zout, suiker, melk, waterzuiveringstabletten en bleekmiddel om schoon te maken.

De meeste families in deze regio leven van landbouw, veeteelt en visserij. De orkaan heeft hun bron van inkomsten vrijwel geheel verwoest. SOS helpt families om een nieuw en duurzaam bestaan op te bouwen. Met onder andere zaden en netten helpen we families zodat ze in de nabije toekomst weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Haïti, wederopbouw van een getroffen land pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Haïti, wederopbouw van een getroffen land mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */