Familie is je basis in Jan Smit Stadion

Geachte aanwezigen. In het bijzonder Jan, Lisa en de directeur van SOS Kinderdorpen, Margot Ende.
 
Voor we zo naar buiten gaan heb ik nog het voorrecht om Jan te mogen bedanken. Ik wil dit doen met een bijzonder cadeau. Want, hoe en vooral waarmee moet je een man als Jan bedanken?
 
We zijn een vereniging van heel veel leden, ruim 1700. Daaronder zijn 1200 jeugdleden. Deze club zit vertakt in heel het dorp. Iedereen kent wel een lid of heeft een familielid dat speelt of betrokken is bij de vereniging. De jeugd van hier heeft het over het algemeen genomen goed. Misschien wel zeer goed. Er bestaat hier een breed sociaal en maatschappelijk vangnet. Die omstandigheden maken dat bijna ieder kind ook een mooi toekomstperspectief heeft.
 
Vrijwel iedereen is hier in staat om te sporten. Bij de RKAV heeft de jeugd zelfs de gelegenheid om minimaal 2 maal te trainen en daarnaast nog wedstrijden te spelen. Dit kan dan ook nog op een fantastische accommodatie. Dat vinden we hier gewoon, dat is ook mooi en willen we ook wel graag zo houden.
 
Feit is echter, dat wat wij hier heel gewoon vinden, elders helemaal niet gewoon is. We hoeven daarvoor echt niet zo ver weg. In mijn werk in Amsterdam zie ik dagelijks al het contrast met de omstandigheden hier.Ik was laatst op een basisschool in Noord. Een daar werkzame schilder, het was overigens een Volendammer, verbaasde zich dagelijks over het feit dat hij tijdens zijn lunchpauze steeds een leeggegeten lunchkoffer aantrof. Er bleken op die Amsterdamse school kinderen te zitten die honger hadden. Kinderen die vrijwel iedere dag naar school werden gestuurd zonder ontbijt. Die mooie grote blauwe lunchkoffer van die schilder konden ze niet weerstaan. Hun ouders hebben andere zorgen. Het betreft hier overigens geen uitzondering kan ik u zeggen. Er is vlak bij huis al best veel mis.
 
Pieter Winsemius, de oud minister, zei het onlangs treffend: ‘Er zijn kinderen, die zijn van niemand! Die hebben niks! Kinderen die van niemand zijn! Dat moet u zich eens voorstellen……….!’

Ik weet dat Jan Smit zich dit wel kan voorstellen. Jan is namelijk al 18 jaar ambassadeur bij SOS Kinderdorpen. Jan heeft als ambassadeur met eigen ogen gezien dat de contrasten in de wereld groot kunnen zijn en dat geluk niet vanzelfsprekend is. Er zijn veel kinderen die niks hebben en die van niemand zijn! Die hebben geen ouders meer, die zijn alleen, echt alleen en zijn overgeleverd aan de gevaren van de straat. Die worden dagelijks geconfronteerd met geweld, misbruik, ziekte en honger; kinderen die bang zijn! Jan kent die kinderen, hij heeft ze gesproken en hun verhalen gehoord.
 
De liefde van een familie is voor die kinderen van levensbelang. Een familie is de basis om goed op te kunnen groeien. SOS Kinderdorpen zorgt dat kinderen in nood weer zo’n basis krijgen. Ze zorgen voor een nieuwe familie waar ze  kunnen ze herstellen en veilig zijn.
 Jan heeft van meet af aan bepaald dat zijn SOS een prominente plaats krijgt in ‘zijn’ nieuwe stadion. De 4 borden met daarop: 'FAMILIE IS JE BASIS' hangen dan ook niet zomaar centraal op het veld. Ze staan symbool om blijvend en dagelijks aandacht te vragen.
 
Hierbij wil de RKAV zich graag aansluiten. Vanuit onze maatschappelijke rol willen we de jeugd van Volendam, de vele duizenden bezoekers, jong en oud, buiten onze sportieve ambities om, blijvend en prominent meegeven dat geluk en familie niet voor iedereen zomaar vanzelfsprekend is. Dat doen we op de volgende manier: Het komend seizoen zal een jeugdteam van de RKAV al haar wedstrijden gaan spelen met het logo van SOS Kinderdorpen prominent op het shirt. Als hulpambassadeurs van Jan. Want, wat je wat heb geleerd geef je door weet SOS uit ervaring.
 
Dit is nog niet alles Jan. Dit is ons cadeau aan jou. Je wilde wel een foto op een paneel van het stadion. Nou die foto komt er. Alleen wel in een iets andere setting dan je bedoelde.
Ons Dorp, Onze club; deze lijfspreuk van de RKAV krijgt vanaf nu een dubbele betekenis. Ons Dorp is vanaf nu ook het kinderdorp Bangpoo in Thailand. Je kent het, je bent er geweest en je hebt er met de kinderen gevoetbald. Jij en Lisa hebben daar ook de speciale zorg voor een kind op je genomen. De RKAV gaat vanaf heden het familiedorp Bangpoo financieel ondersteunen. Iedereen die vanaf nu langs het stadion loopt, zal deze speciale foto van jou niet kunnen missen.

Namens de RKAV: Dank voor je inspiratie en inbreng!
 
Willem Taalen
Bestuur RKAV Volendam

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Familie is je basis in Jan Smit Stadion pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Familie is je basis in Jan Smit Stadion mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */