Evacuatie SOS kinderdorp in Oekraïne

In het oosten van Oekraïne is de situatie in de afgelopen weken flink veranderd. Volgens experts heeft het leger van Oekraïne controle over een dozijn steden in de Donetsk regio, en in het westen van de Loehansk regio. De gemeentelijke diensten zijn deels hersteld en aan de infrastructuur wordt gewerkt. Loehansk is bezet door pro-Russische activisten en wordt belegerd door het Oekraïense leger. Ongeveer 110.000 inwoners van de 400.000 zijn in de stad gebleven.
 
CEO Richard Pichler van SOS Kinderdorpen Internationaal: ‘Het continue geweld in het oosten van Oekraïne heeft het voor SOS Kinderdorpen in Loehansk onmogelijk gemaakt om te werken zoals ze dat normaal gewend zijn. Omdat de veiligheid en het welzijn van de kinderen onder de zorg van SOS Kinderdorpen van het grootste belang is, is besloten om de SOS kinderen naar veiligere gebieden te brengen in Oekraïne. We doen een oproep aan alle partijen in dit conflict de plicht te respecteren die ze hebben vanuit de internationale rechten van de mens, namelijk: om de levens en het welzijn van kinderen te beschermen. Kinderen in Oekraïne, en  natuurlijk elders in de wereld, hebben een fundamenteel recht op veiligheid.’

oekraineSOS Kinderdorpen heeft twee kinderdorpen in Oekraïne, in het oosten van het land in Loehansk en nabij Kiev in Brovary. De zes families en 17 kinderen van SOS kinderdorp Loehansk zijn veilig: een kind woont bij een pleeggezin, de andere families zijn uit veiligheid overgeplaatst naar veilige locaties. Medewerker Lyudmila van SOS Kinderdorpen in Oekraïne zegt daarover: “Ze wonen nu in gehuurde huizen of flats, sommigen in hun eigen huizen. Op dit moment is iedereen in orde.”
 
De familie versterkende programma’s in Loehansk ondersteunen normaliter 153 families met 317 kinderen. Onze SOS collega’s voorzien hen van informatie over hoe ze de stad kunnen verlaten en helpen de mensen zoveel mogelijk met hun vertrek. Ongeveer 50 van deze families (met zo’n 100 kinderen) blijven in de stad. In een van de families heeft een jongen een oogoperatie gehad, waardoor hij in Loehansk moet herstellen. Daarom blijft die familie, met vier andere kinderen, in de stad. Andere families waren te bang om te vertrekken. Inmiddels is verplaatsen te gevaarlijk geworden. Veel families hebben gebrek aan goederen, krijgen nauwelijks meer geldelijke steun van de regering (omdat het banksysteem onstabiel is) en zijn hun banen kwijtgeraakt. De mensen die hun huis hebben achtergelaten, hebben vaak moeite om rond te komen en wonen in moeilijke omstandigheden omdat veel van hen tijdelijk met hun familieleden wonen.  De criminaliteit is enorm toegenomen, vooral in de perifere gebieden van de stad. Omdat het SOS kinderdorp twee weken geleden is verlaten door de families en medewerkers, is de toestand van de huizen niet bekend.  

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Evacuatie SOS kinderdorp in Oekraïne pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Evacuatie SOS kinderdorp in Oekraïne mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */