Crisis Zuid-Soedan

Gevechten duren voort
Sinds eind 2013 leveren de troepen van de huidige president Salva Kiir een felle strijd met de gewapende aanhangers van de in juli aan de kant geschoven vicepresident Riek Machar. Beide leiders behoren tot een andere etnische groep. De gevechten zouden al aan meer dan duizend mensen het leven hebben gekost. Duizenden anderen zijn op de vlucht. In de laatste weken hebben de gevechten zich van de hoofdstad Juba verplaatst naar andere gebieden in het land. Op kerstavond was er zelfs geweld in Malakal, waar het SOS kinderdorp van Zuid-Soedan ligt.
 
Volgens projectmanager Kiros Aregawi van SOS Kinderdorpen in Malakal, hebben de gevechten vier dagen geduurd en moesten de bewoners die dagen binnenblijven. Even is getwijfeld of de kinderen en moeders naar het UNMISS terrein moesten worden overgebracht (dat is het terrein van de VN missie in Zuid-Soedan), maar het bleek te gevaarlijk om de straten van Malakal over te gaan. De medewerkers hebben daarom onder leiding van Aregawi het kinderdorp zo goed mogelijk beveiligd en de kinderen en moeders zijn daarna binnengebleven tijdens de gevechten op straat. Het werd was even beangstigend toen soldaten van het rebellenleger gewond raakten en ze over het SOS terrein wilden vluchten. Maar gelukkig is niemand van SOS gewond geraakt.

Aregawi: "Winkels en banken zijn geplunderd en honderden vaten brandstof zijn verbrand. We vrezen dat er een tekort aan voedsel aan komt. Ook is er grote angst dat de rebellen zich herstellen en weer in de aanval zullen gaan." SOS medewerkers in Nairobi houden de toestand in de gaten en zijn in contact met de VN voor als het verslechtert.

SOS in Soedan
SOS Kinderdorpen is sinds de mid jaren '70 actief in Soedan. Een land dat al jaren wordt geteisterd door oorlogen, droogten en voedselrampen. Zowel in Noord-Soedan als in Zuid-Soedan heeft SOS een kinderdorp voor kinderen die er alleen voor staan. En door de jaren heen hebben we meermaals noodhulpprogramma's opgezet om slachtoffers van rampen bij te staan. 


 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Crisis Zuid-Soedan pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Crisis Zuid-Soedan mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */