Crisis Centraal Afrikaanse Republiek

Sinds weken vinden er gewelddadige acties plaats in de Centraal Afrikaanse Republiek. Fotojournalist Till Muellenmeister is in de hoofdstad Bangui geweest en geeft aan dat de situatie snel verslechtert, wat tevens door de UN Security Council wordt bevestigd. "De situatie hier is chaotisch. Er hebben verschillende sektarische moorden plaatsgevonden en de regering heeft vooralsnog niet ingegrepen: er is uberhaupt geen indicatie dat een regering in charge is nu." Het zwaarst getroffen gebied is Bossangoa, ten noorden van Bangui, tot aan grens Chad.

SOS in de Centraal Afrikaanse Republiek
Al sinds begin jaren '90 is SOS Kinderdorpen actief in het extreem arme en instabiele land. Op dit moment zijn er 2 kinderdorpen, een jongerenhuis, 2 kleuterscholen, 2 basisscholen, 2 medische centra en 2 sociale centra.

Huidige situatie

SOS CV is momenteel beveiligd door soldaten van Central African Multinational Force (FOMAC). Maar er is een groot kamp met milities niet ver van Bangui. Er is nauwelijks toezicht, controle of bescherming in Bangui en dat maakt dat er constante dreiging heerst. Daar komt bij dat lokale prijzen van bijvoorbeeld drinkwater zijn gestegen (een liter kost nu 4 US dollars). De beschikbaarheid van voedsel en drinken wordt dus beperkt.  

SOS CV Bangui

  • Kinderen en medewerkers zijn ongedeerd. 

  • Situatie in de SOS faciliteiten zijn relatief kalm.

  • Er worden circa 3.000 Internally Displaced Persons (binnenlandse vluchtelingen) in de SOS school opegvangen en dit aantal blijft toenemen. 

  • Alle activiteiten, behalve medische diensten, zijn opgeschort. De SOS kinderen gaan nu niet naar school. 

  • Het World Food Programme deelt voedsel uit. Begin januari hebben onze medewerkers vodloende eten ontvangen voor de komende 15 dagen.

 

SOS CV Bouar

  • Iedereen is veilig in SOS CV Bouar, de situatie is stabiel.

  • Activiteiten, behalve medische diensten, zijn opgeschort. 


We houden de situatie nauwlettend in de gaten en houden u op de hoogte.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Crisis Centraal Afrikaanse Republiek pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Crisis Centraal Afrikaanse Republiek mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */