Nicolette van Dam voor SOS Kinderdorpen naar Swaziland

Begin maart van dit jaar bezocht Nicolette van Dam, ambassadrice van de Nationale Postcode Loterij, voor het programma ‘Bestemming ...’ het werk van SOS Kinderdorpen in Swaziland. In Mbabene, de hoofdstad van het straatarme land, zag Nicolette met eigen ogen hoe onze SOS collega’s zich met hart en ziel inzetten om ervoor te zorgen dat kinderen kunnen opgroeien in een liefdevolle familie. De aflevering wordt zondag 2 april uitgezonden op RTL 4.

Nicolette van Dam in Swaziland voor de Nationale Postcode Loterij - SOS KinderdorpenEén van de armste landen ter wereld

Swaziland, het land waar SOS als sinds 1987 actief is,  is een klein Afrikaans land met grote problemen. Het behoort tot één van de armste landen ter wereld. Van de totale bevolking leeft 41% in extreme armoede. Eén op de vier mensen is geïnfecteerd met HIV/AIDS. De gemiddelde levensverwachting is 49 jaar.

Eén op de tien kinderen in Swaziland heeft één of beide ouders verloren. Een veelvoud heeft te maken met een chronisch zieke ouder of met een gezinssituatie waarbij de ouders niet in staat zijn de kinderen te voorzien in basisbehoeften als voedsel en water. Ook worden veel kinderen door hun ouders verlaten. Reden hiervoor is de onderontwikkelde economie en de beperkte arbeidsmogelijkheden die veel ouders doen besluiten hun kinderen in de steek laten om in met name, Zuid-Afrika werk te zoeken.

Eén maaltijd per dag

Tijdens haar bezoek aan de SOS projecten in Swaziland bezoekt Nicolette een gemeenschap die zo arm is dat vele families niet in staat zijn hun kinderen te voorzien in basisbehoeften als eten en drinken. Hier ontmoet ze onder andere, oma Dudu (zie foto) die dankzij de steun van SOS, de zorg voor haar vijf kleinkinderen - die hun ouders zijn verloren - kan dragen. In deze gemeenschappen zorgt SOS ervoor dat de allerarmste kinderen in ieder geval één maaltijd per dag krijgen. Met deze basale steun kunnen families het net redden.

Liefdevol thuis in een SOS kinderdorp

Ook bezocht Nicolette, zelf moeder van twee dochtertjes, een kinderdorp waar ze zag hoe de kinderen die er eerst helemaal alleen voor stonden, zich goed kunnen ontwikkelen in een liefdevol en veilig thuis onder de vleugels van een SOS moeder, omringd door SOS broertjes en zusjes.

Bekijk Bestemming Swaziland bij RTL4

De aflevering ‘Bestemming Swaziland' is zondag 2 april te zien op RTL 4, om 23:30 uur. Het programma wordt op zaterdag 13 mei om 16.30 uur herhaald.

Nicolette van Dam vertelt over 'Bestemming Swaziland' in Koffietijd
Uitzending gemist? Hier kijk je Bestemming Swaziland terug (inlog vereist)

Aankondiging 'Bestemming Swaziland'

Bron: Youtube kanaal Nationale Postcode Loterij 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Nicolette van Dam voor SOS Kinderdorpen naar Swaziland pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Nicolette van Dam voor SOS Kinderdorpen naar Swaziland mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */