Aleppo: SOS biedt noodhulp in een extreme situatie

2 december 2016 - Door de voortdurende bombardementen op en gevechten in Aleppo blijft de situatie extreem moeilijk en gevaarlijk. We blijven onze uiterste best doen om de mensen daar te helpen.

Alia Al-Dalli – International Director SOS Kinderdorpen regio Midden-Oosten en Noord-Afrika: “De humanitaire situatie in Aleppo wordt met de dag uitzichtlozer. Wij doen alles wat we kunnen om de kinderen en families in Aleppo te helpen, maar het is zeer moeilijk om de groeiende groep mensen die een veilig heenkomen zoeken, te bereiken.”

Uitdelen van 15.000 maaltijden per dag
De behoefte aan voedsel, schoon drinkwater en warme kleding is groot, maar vanwege de veiligheidssituatie in Aleppo vinden onze werkzaamheden helaas met onderbrekingen plaats of zijn in sommige gevallen tijdelijk stil gezet. Op dit moment zijn we vooral actief in een –relatief- veilig gebied aan de zuidkant van de stad, waar veel voor het geweld gevluchte families naar toe zijn getrokken. Hier delen we in samenwerking met een lokale organisatie circa 15.000 maaltijden per dag uit. Daarnaast bieden we onderwijs aan 500 kinderen in tien opgeknapte schoollokalen. De overige lokalen worden op dit moment opgeknapt.

Water en ruim 3.500 noodhulppakketten
In Aleppo zelf zorgt onze waterpomp voor schoon drinkwater voor de families in de omgeving. In voorgaande weken hebben we in de stad ook noodhulppakketten uitgedeeld, in totaal:

  • 1.939 voedselpakketten
  • 1.939 hygiënepakketten
  • 381 babypakketten en meer dan 400 pakken babymelk en flessen

Winterpakketten
Naast de behoefte aan voedsel en water is de vraag om warme kleding groot. De families die vastzitten in Aleppo, wonen in huizen die door bombardementen en beschietingen zijn opengereten. De kou dringt diep door naar binnen, maar elektriciteit en gas zijn schaars en indien wel beschikbaar enorm duur. Het distribueren van onze winterpakketten, bestaande uit onder andere dekens, thermo ondergoed, jassen, handschoenen, mutsen en sjaals, is gezien de precaire veiligheidssituatie op dit moment echter niet mogelijk. Zodra de situatie verbeterd of er een veilige corridor wordt gerealiseerd, kunnen we de goederen naar binnen brengen en verspreiden.

Lange termijn
Al-Dalli: “We maken ons grote zorgen om  de impact die deze voortdurende oorlog heeft op de kinderen. Het verspreiden van voedsel, medische producten, kleding en andere goederen zijn tijdelijke oplossingen. We moeten ook kijken naar de lange termijn: hoe kunnen we de veiligheid, zorg en educatie van de getroffen kinderen en jongeren garanderen?”

Noodhulp in Tartous
Tartous is een kuststad in Syrië waar veel gevluchte Syriërs een veilig heenkomen hebben gezocht. SOS Kinderdorpen is daar recentelijk een noodhulpprogramma gestart. Op dit moment bieden we buitenactiviteiten aan voor kinderen in één van de vluchtelingenkampen. In de komende weken worden twee kindvriendelijke centra geopend. In samenwerking met Unicef gaan we lessen en educatieve activiteiten aanbieden aan 1.200 kinderen

Lees ook: 16 december, evacuatie inwoners Aleppo nog niet op gang

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je het laatste nieuws van SOS Kinderdorpen over ons werk in Syrië en andere landen waar SOS Kinderdorpen actief is, ontvangen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik meld me aan

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Aleppo: SOS biedt noodhulp in een extreme situatie pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / Aleppo: SOS biedt noodhulp in een extreme situatie mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */