10 jaar na de tsunami

2004 - 2014

Op Tweede Kerstdag, 26 december 2004, vernietigde een tsunami de levens van vele mensen in Indonesië, Sri Lanka en Thailand. Na de Tsunami kon SOS, omdat het al actief was in deze gebieden, meteen hulp bieden aan de mensen in de getroffen gebieden. Wat heeft SOS Kinderdorpen vervolgens kunnen doen in de afgelopen 10 jaar?

  • Wereldwijd heeft SOS Kinderdorpen meer dan 60 miljoen dollar besteed aan noodhulp en de wederopbouw van de getroffen gebieden. 
  • In de eerste maanden hielpen we ruim 23.000 mensen met kleding, opvang in traumacentra, medicatie en schoolspullen.

  • We bouwden 6 nieuwe kinderdorpen voor kinderen die hun ouders verloren door de tsunami. Bestaande kinderdorpen werden gerestaureerd.

  • Meer dan 300 families kregen de beschikking over direct bruikbare vissersboten, zodat hun broodwinning weer voortgezet kon worden. 

Het verhaal van Ibu Jana
Vóór de tsunami was Ibu Jana een ‘gewone’ moeder in het Indonesische kustplaatsje Meulaboh. “Ik zorgde voor mijn man en onze drie kleine kinderen. Toen was er die verschrikkelijke vloedgolf. Ons dorp was weg. Nooit heb ik mijn man meer gezien. Ik heb geen afscheid van hem kunnen nemen.” 

Van het ene op het andere moment werd Ibu Jana gedwongen alleen voor haar drie kinderen te zorgen en voor een nichtje dat door de tsunami haar beide ouders verloor. In de maanden die volgden maakte ze kennis met het werk van SOS. “In het kinderdorp zag ik al die kinderen en ik wist meteen dat ik voor SOS aan het werk wilde. Daar lag mijn hart! Nu zijn we bijna tien jaar verder en ben ik de moeder van tien kinderen: zes SOS kinderen, mijn drie eigen kinderen en mijn lieve nichtje. Ik heb alle kinderen even lief!"

 

Het verhaal van Dipti
Nadat de Tsunami de Inidische kustlijn compleet verwoestte; viel het gezin van Dipti (ze was toen 10 jaar) uiteen. "Mijn vader werd ziek en moest medicijnen gaan slikken. Zijn krampen maakt hem geheel afhankelijk aan medische zorg." Dipti herrinert zich de tijd na de Tsunami heel goed. "Er was niemand die voor ons kon zorgen. We voelde ons, als gezin, verdrietig en hopeloos. Niet wetende waar we, dankzij SOS Kinderdorpen, nu staan.''

Toen Dipti hoorde dat ze naar SOS kinderdorp in Puducherry (India) moest verhuizen, was ze erg zenuwachtig en benieuwd wat dat haar zou gaan brengen. Dipti's moeder was er al geweest en had haar uitgelegd dat het nu niet anders kon en dat ze zeker wist dat Dipti het fijn zou vinden daar. 

"Het zal dubbel zijn om weer een bezoek te brengen aan mijn grootmoeders huis. Goed omdat ik hele goede herrinneringen heb aan de tijd voor de Tsunami, maar ik mis mijn familie ook heel erg. Mijn vader was een goede man; hij heeft tot zijn laatse dag mij gestimuleerd om te gaan studeren. Vader en moeder waren goede ouders, dat terwijl zij hard moesten knokken om eten op tafel te krijgen.

"Als ik niet naar een SOS kinderdorp was verhuisd, dan zou ik alles verloren zijn.”
Dipti is nu 20 jaar oud. Ze was een somber en teruggetrokken meisje dat weinig at. En net als zoveel andere kinderen, was ook Dipti erg bang voor de zee. Mama Padma hielp haar om weer te wennen aan de zee en om af te komen van die angsten. “Stukje bij beetje zag je haar veranderen. En vandaag de dag is ze een voorbeeld voor haar jongere zusjes, maar ook voor de rest van het kinderdorp. Ze haalt hoge cijfers op school en zorgt goed voor haar andere SOS broertjes en zusjes. 

Dipti: "Ik heb zoveel ontvangen van SOS Kinderdorpen:  broertjes, zusjes, goed onderwijs, een fijne omgeving, maatschappelijke zorg en ook heel veel liefde. Ook voorziet SOS in een opleiding voor mij. Over een half jaar studeer ik af als fysiotherapeut. SOS voelt echt als mijn familie en dankzij hen gaat het nu goed met mij. Ik heb veel lieve mensen om me heen;  een moeder, broertjes en zusjes, voor het hele leven."


Aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer nieuws van SOS Kinderdorpen ontvangen? Meld je dan direct aan voor onze nieuwsbrief.

Ja, ik meld me aan

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= 10 jaar na de tsunami pagePrefix= breadCrumb=Actueel / Nieuwsoverzicht / 10 jaar na de tsunami mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */